Az áfacsapda

Orbán Viktor bejelentette: megváltoztatják a törvényt, és amíg egy számlát nem fizetnek ki, addig nem kell az áfát befizetni utána.

Ez nem egy könnyítés lesz szerintem, hanem egy igazságtalan gyakorlatot szüntetnek meg. Várjuk meg, míg az ötletből valóság lesz, lehet hogy a végén csak egy ötlet marad a sok közül.
Tehát eddig a vállalkozó által kiállított számlából az áfát akkor is meg kellett fizetni az államkincstárnak, ha még a számlát ki sem fizették. Ilyenkor tulajdonképpen a vállalkozó hitelez az államnak, persze kamatmentesen, pótlék és késedelmi kamat mentesen, amiket fordított esetben az állam minden további nlélkül felszámítana. Mármint ha a vállalkozó nem fizeti meg időben a kötelezettségét az állam felé. Mondhatnánk, hogy ez benne van a pakliban, ezért vállalozó a vállalkozó, amit el is lehetne fogadni, akkor, ha az állam kikényszerítené az eszközeivel azt, hogy mindenki időre ki is fizesse a számláját. Mert ezt meg a vállalkozó várhatja el jogosan, azért van az állam, azért vannak az eszközei, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami a jóhiszemű gondosan gazdálkodó vállalkozóknak kedvez.
Pedig ez nem jellemző. Inkább az a jellemző, hogy egyesek minden további nélkül felszámolják vállalkozásaikat, majd új néven újból vállalkoznak és akár ismét felszámolódnak. Például építési vállakozó garanciáját ki veszi manapság komolyan? Felépítik a házat, majd felszámolják a céget. Így mehetsz a garanciával a sóhivatalba.
A felszámolásokból pedig a hitelezőknek általában nem jut semmi, nem marad, mert ami még van az kell a felszámolónak:-) meg a haveroknak. Persze ez csak egy amolyan városi legenda:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.