2013. december hónap bejegyzései

Subway Szegeden, talán szombattól

Újabb csúszás a nyitás időpontjában. Remélem ma még nem sokan mennek oda reggelizni, mert még ma sem nyit ki. A legújabb időpont e hét szombat. Tehát, majd szombaton nyitnak.

Ráadásul ez is csak úgy derül ki, ha valaki megnézi a facebook oldalukat, ahol még a kép fölött ez olvasható: “A tervezett nyitás csúszik, de ne búslakodjatok, csak egy hetet kell még várnotok! Ígérjük! Nyitás: 2013. december 11. Szerda / Opening: 2013. december 11. Wednesday”.

Majd a kép alatt tegnap megjelent két hozzászólás: “mi sajnáljuk a legjobban, de új üzlet nyitásakor adódnak nem várt problémák… a szombat az 10000%! Hogy minden tökéletes legyen kénytelenek vagyunk csúsztatni!”, “technikai okok miatt csak szombaton nyitunk… az már biztos!”

Az biztos módja, hogy ne legyen veszteséges, ha ki se nyitnak.

Addig is egy kép, egy működő Subway, Prágában.

Subway Prágában

Subway nyílik Szegeden (frissítve)

December 5-én Subway gyorsétterem nyílik Szegeden a Kárász utcán. (szendvicses)
Szeretem a Subwayt. Illetve ez egy kicsit túlzás, mert eddig nem volt Szegeden, tehát csak ritkán ehettem, nagyon ritkán. Hogy meddig fogom szeretni, azt nem tudom, mert ez változhat, más gyorsétteremből egyáltalán nem szoktam enni.

Volt már egyszer Szegeden, akkor jártam oda. Pár éve nem közvetlen a Kárász utcán volt, hanem, a McDonalds után lévő üzletház udvarában lévő üzletben. Nem ment, hogy ne bukják a franchise díjat, felköltöztették az üzletet valahova Pestre. Egyébként nem is csinálták jól, de forgalom se volt. Későn nyitottak, sokszor nem voltak alapanyagaik, olyan mint egyes kenyérfélék, volt hogy nem volt sajt, illetve nem működött a sütő, amiben a szendvicseket lehetett volna melegíteni (egyébként a sütő volt, hogy a pesti Aréna plázában lévőben sem üzemelt egyszer-egyszer). Az elején még tervezték, hogy lesz kiszállítás is, aztán mégse lett. Majd bezárták. A helyén nyílt egy egyszerűbb, és olcsóbb, nem franchise szendvicses, az se ment, azt is bezárták. (ott sose ettem)

Szerintem nem lesz egyszerű dolga a most nyílónak is. Mondhatnám úgy is, hogy kockázatos egy vállalkozás. Mert hiányozni fog a fizetőképes kereslet. A szendvicseik ugyanis drágák. Ugyanannyiba kerül majd itt Szegeden is egy szendvics, mint Pesten. Persze így van ez a McDonaldsnál a Burgernél, a KFC-nél és a többi franchise láncnál is, tehát nem adhatják olcsóbban. Mihez képest drága? Ahhoz, képest, hogy “csak” egy szendvics lesz. Ráadásul az előbb felsorolt láncok elég ismertek, de szerintem a Subwayt sokkal kevesebben ismerik. Szegeden 990.- forintért lehet menüt enni étteremben, azt is azért lehet ennyiért, mert ha drágább nem mennek be érte az emberek. Itt egy nagy szendvics jóval ezer forint felett van.

A pesti üzletek plázákban vannak, úgy mint Mammut, Aréna Pláza, Corvin Pláza mellett, tehát összehasonlíthatatlanul nagyobb mennyiségű ember jár el a környéken. De még Pesten se mindenhol megy, Budán körülbelül egy vagy másfél éve zárt be egy. Pont a Parlamenttel volt szemben.
Szegeden a Kárász utcán már lassan nincs semmi. Ami volt az mind beköltözött az Árkádba. Ami nem csoda, mert a belvárosban egyrészt fizetni kell a parkolásért (Árkádban ingyenes), másrészt ha le szeretnél parkolni, akkor se találsz helyet. Tehát autóval érkező ügyfelek erősen akadályoztatva lesznek. Ahol nyílik, ott előtte egy olcsóbb étterem volt, ami vélhetően azért zárt be mert nem ment, Jól menő éttermek ugyanis ritkán zárnak be.
Amikor megnyílt az Árkád, abban is volt egy hamburgeres gyorsétterem próbálkozás, nem sikerült, azóta is üresen áll az az üzlet is.

Tehát kívánom, hogy ne legyen igazam, de szerintem finoman szólva is kockázatos befektetés. Aztán nyíljon egy Starbucks is. (szerintem az se jó ötlet lenne, esetleg az Árkádban, mert oda sok külföldi vásárló jön)

Update (2013.12.06.)
Elmentem tegnap délután enni egy szendvicset az új Subwaybe. Még nincs nyitva. Találkoztam két fiatalemberrel, akik az üzleten dolgoztak, ők elmondták, hogy egyrészt a hivatalos megnyitó 4-én lett volna, de mivel amerikából nem érkezett meg a kamion a berendezési tárgyakkal, ezért később nyitnak.

Subway, Szeged, Kárász utca

Subway, Szeged, Kárász utca

Subway, ahol a Graffito volt
Subway, ahol a Graffito Pizzéria volt