2013. május hónap bejegyzései

Tévedés

Vannak kisebb és nagyobb tévedések.  Van olyan, ami már tévedések sorozata.
Ez pont egy olyan.
A végeredmény:
8.492.191.069.- forint hitelezői igény. (8 milliárd!)
Ebből a követelésből semennyit sem fizettek ki.
8 milliárd forintnyi elvégzett munkát, nyújtott szolgáltatást nem fizettek ki. Akik ezért a pénzért dolgoztak, végül ingyen dolgoztak.

Vajon hányszor kell tévedni ahhoz, hogy 8 milliárd forint legyen a kár?
Érdemes lenne megkérdezni a cégvezetést, hogy mások okuljanak belőle.

A fenti példában a “SZEVIÉP” Zrt. “fa” szerepelt.

Aki(k) ekkora tévedést követnek el nem (köz)veszélyesek a gazdaságra?
Nem kellene őket örökre eltiltani a gazdasági életben való részvételtől?

Megbüntették a rendőrök, mert lehúzva hagyta az ablakot – KRESZ

Délmagyar cikk: Lehúzva hagyta a kocsi ablakát – 10 ezer forintra büntették

Egyrészt nézzük, mit ír a cikk, mint a “jog szava” . Ami ott szerepel, annak csak az első mondata igaz, a második mondat csak az első mondatnak a magyarázata. Ugyanis a hatályos KRESZ szó szerint a következőket írja:
41. paragrafus 7. bekezdés: A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa.
Ezt mindenki ellenőrizheti a neten, ezen a címen.

Tehát, ami az első pontosan idézett mondat után következik, az csak egy kitaláció, egy lehetséges magyarázat, az nem a jogszabály által előírt dolog.
Véleményem szerint, ha valaki kiveszi az indítókulcsot, akkor már megakadályozza azt, hogy illetéktelen személy el tudja indítani az autót. De az enyém is csak egy vélemény, csak akkor lehetne kideríteni, ha valaki bíróságra vinné az ügyet, ahol vagy a bíró, vagy az általa kirendelt műszaki szakértő megállapítaná, hogy ez elegendő-e. Egyébként az a műszaki szakértő is csak egy lesz, a vélemények közül. 🙂

Mindenesetre a Délmagyar cikke pontatlan, ha az újságíró annyit legalább megtett volna, hogy megnézi a KRESZ-t, és idézi pontosan, az azért elvárható lenne, főleg, hogy egy kattintás megtalálni a neten.

Nem is lenne életszerű ez a szabály, mert vannak kabrió autók, akkor azokat egyáltalán nem lehetne őrizetlenül hagyni? A KRESZ szerint csak veszélyes anyagot szállító járművet nem lehet őrizetlenül hagyni.

Update:
Vannak még csodák: visszavonta a rendőrség a 72 éves férfi bírságát

 

Szegedi Sanzon

Szerdán volt az új szegedi Art Hotel szálloda és Sanzon étterem hivatalos megnyitója.
Mi a megnyitót követő nap, csütörtökön ebédeltünk ott.

Minden étteremnél a weblapról jó előre tájékozódom és előre kinézem mit fogok enni, most is így tettem. Ezt azért jegyzem meg, mert nemrég nyitott a Tiszavirág szálloda és étterem is, de annak az étlapján nem találtam magamnak olyan fogást, amit megkóstolnék. Kicsit (nagyon) válogatós vagyok. 🙂
Leginkább egy jó salátát (és krémlevest) várok már évek óta Szegedre, de még ezt egyik étterem se tudta hozni, eddig. Nagyon megörültem mert a Sanzon étlapján, ami egyébként nem túl hosszú, van krémleves és saláta is! A nem túl hosszú étlap ellen semmi kifogásom nincs, szerintem inkább legyen kevesebb fajta étel egy étteremben, de az jó minőségben, friss alapanyagokból. Ennek ellenkezője figyelhető meg például a Szeged étterem étlapjában, ahol rengeteg fogás található, és még ahhoz is szerencse kell, hogy kétszer ugyanúgy csináljanak meg valamit, de erről inkább máskor.

Dél után tíz perccel elsőként érkeztünk az étterembe. Egy órát töltöttünk ott, mert pont elég volt az egy órás parkolójegy. Rajtunk kívül még egy asztalnál ültek ketten.
A kiszolgálás rendkívül kendves volt, a leves előtt kaptunk egy kis vajat melyhez többféle pékárú közül választhattunk. (pirítós, magvas zsemle)
Az ételek mindenkinek nagyon ízlettek, minden nagyon finom volt. Végre egy jó krémlevest és egy salátát is tudtam enni, ráadásul egy helyen! Máskor is fogunk náluk enni.

Egyre nem figyeltem, amikor fizettem, hogy a számla már tartalmazza a felszolgálás díját is, én rutinosan 10% jattot adtam, utólag vettem észre, hogy ez az árban már benne volt, de ez sem az étterem hibája, külföldön meg szoktam nézni, de idehaza még nem voltam olyan étteremben, ahol ez így lenne. Ami még érdekes, hogy a felszámított árak minden esetben 10%-kal alacsonyabbak, mint amit a weboldalon megadtak! Nem tudom, most ez azért van, mert csökkentették az árakat a weboldalon megjelenthez képest, vagy úgy is értelmezhetem, hogy a weboldalas ár már a 10% szervízdijat tartalmazó ár, csak ezt ott nem írják.

Amit hárman ettünk:
– zöldborsó krémleves sonkaropogóssal és fekete Oliva olajjal,
– marhahús leves gazdagon grízgombócokkal,
– kukoricás rántott csirkecombok meleg burgonyasalátával és csemege uborkával,
– mórahalmi friss saláták grillezett haloumi sajttal és koktélparadicsommal,
– cézár saláta csirkével,
– erdei gyümölcsös Créme Brulée

Menüjük jelenleg még nincs, nem döntötték még el, hogy lesz-e később.

Az áraik nem drágábbak, mint más belvárosi étteremé, sőt, ha a saját kategóriájában, másik négy csillagos szálloda étterméhez hasonlítom, akkor annál jóval olcsóbbak. Csak két példa: a Tiszavirágban 1.250.-Ft egy Créme Brulée, itt 720.-Ft szervízdijjal együtt, de a levesnél is ugyanez: 1.250.- / 720.-. Nem sokkal kevesebb, mint a duplája.

Art Hotel Szeged

Zöldborsó krémleves sonkaropogóssal és fekete Oliva olajjal

Zöldborsó krémleves sonkaropogóssal és fekete Oliva olajjal

Cézár saláta csirkével

Cézár saláta csirkével

Kukoricás rántott csirkecombok meleg burgonyasalátával és csemege uborkával

Kukoricás rántott csirkecombok meleg burgonyasalátával és csemege uborkával

mórahalmi friss saláták grillezett haloumi sajttal és koktélparadicsommal

mórahalmi friss saláták grillezett haloumi sajttal és koktélparadicsommal

 

Eredei gyümölcsös Créme Brulée

Eredei gyümölcsös Créme Brulée

 

Szakács kerestetik :)

Sok mindenre jó a facebook, de nem biztos, hogy a legjobb arra, hogy egy újonnan nyílt exkluzív étterem ott keressen szakácsot. Hangsúlyozom, ez egy új étterem, szálloda, négy csillaggal.
Nekem ebből az jön le, hogy aki eddig ott dolgozott megunta. Különben miért írják, hogy kitartó embert keresnek.

Ha vicces szeretnék lenni, azt kérdezném, miért keresnek új szakácsot, tán a régi elment trafikosnak? Aki nem tudná: a Tiszavirág a Continental dohánycsoporthoz köthető. Jelenleg tele van velük a sajtó, a trafikok ügye miatt.

Beszélgettem a héten egy, a szállodaiparban dolgozó barátommal, azt a kérdést tettem fel neki, van-e igény szerinte erre a sok szegedi új (szigorúan állami támogatásal felhúzott) hotelre. Ugyanis Szegeden az éttermek is sorra zárnak be, ezekhez a szállodákhoz pedig egy-egy új étterem is nyílik. A válasza az volt, hogy szerinte most nem a rádiótelefon a menő a szegedi milliárdos vállalkozók között, amivel régen a Kárász utcán tudtak sétálni, hanem, ha valamire való szegedi milliárdos vagy, kell, hogy legyen egy szállodád. Csak azt nem tudom, hogy ezeket miért nem építik fel sosem a saját zsebpénzükből, miért vesznek fel hozzá mindig állami támogatást. Majd egyszer ezt is biztos megértem.

IMG_5189