2013. április hónap bejegyzései

Primitív állatok

Primitív állatok is szolgálnak a közpénzből fizetett értünk szolgáló rendőrség kötelékében?
Úgy néz ki legalább kettővel kevesebb szolgál ezentúl. Ha egyáltalán elítélik őket. Mert szerintük szabályosan cselekedtek.

Cselekedetük rombolja az embereknek az állami igazságszolgáltatásba vetett bizalmát. Az enyémet rendkívül rombolja. Gondolkodjunk csak egy kicsit, hányszor verhettek össze már embereket ezek a jómadarak. Persze még sose volt olyan eset, hogy amikor egy kiderül, akkor utánamentek volna, hogy eddig ez hányszor fordult elő. Biztos ez az első. Biztos. És mindig csak ketten voltak a kihallgatáson? Soha senki nem tudott róla mik történnek? Senki nem jelentette, senkinek? Valami rosszul működik.

Most van egy tanú az esetre. Szerintem nem tanú, hanem bűnrészes. Mert ha ő egy szolgálaton kívüli rendőr, aki észlel egy bűncselekményt, de nem tesz azért, hogy ezt félbeszakítsák, hogy a bűncselekményt megakadályozza, akkor szerintem bűnrészes.

Leváltottak két rendőri vezetőt. Nagyszerű. Ha igazán jól működnének a dolgok nem leváltani kellene őket, hanem már rég önként lemondtak volna. Nem csak ilyen mezei, városi rendőrök, hanem rég el kellett volna zavarni a megyei főkapitányt is a fenébe, ha egy ilyen eset megtörténhet. Ez lenne a minimum. Úgyis adnak egymásnak más zsíros állást később, nyugodtan lemondhatna önként. Minek kell ahhoz történnie, hogy önként megszólaljon a lelkiismerete, hogy az én állományomban ilyen nem történhetett volna meg, le kell hogy mondjak. Ha kettő vagy három embert agyonvernek, akkor megszólalna a lelkiismerete? A felelősség vállalása miért nem tartozik bele a fizetéssel járó jogviszonyukba? Ha lemond is, nem veszíti el a fizetését. Ez nem a klasszikus, elbocsájtás. Csak lemond a posztjáról. Rendelkezési állományba kerül, kapja tovább a fizetésének valamekkora részét, és még dolgoznia sem kell.

Ezek rendőrök voltak. Olyan emberek, akiket azért fizetnek, hogy a törvény betartására vigyázzanak. Ha egy rendőr követ el egy ilyen súlyos bűncselekményt az szerintem szörnyű és nem lehet elmenni mellette szó nélkül. Meg kell hogy változzon egyszer ez a világ, hogy az igazi rendőrök ne csak egy nap múlva jelentkezzenek tanúnak, amikor már valaki meghalt, hanem megakadályozzák azt, hogy a kollégáik ezt tegyék. És ha most valaki azt mondja, hogy ez egy egyedi eset, az gondoljon vissza a 2006-os évre, és arra, hogy az ott az embereket össze-vissza verő rendőrök közül hányat ítéltek el. Tehát az eset nem egyedi, csak az az egyedi, hogy nem sikerült eltussolni. Ez az egyedi benne. Az, hogy ez nyilvánosságra került.

Meg kell cáfolnom magam. Ezek nem rendőrök, ezek állatok. Egy megbilincselt kezű embert vertek halálra. Aki még védekezni sem tudott. És ezek még ki fognak jönni egyszer a börtönből. Még fognak köztünk élni, sajnos. Fogunk nekik nyugdíjat folyósítani, amibe bele fog számítani, a rendőrségnél eltöltött szolgálati idő. Javasolnám, hogy bizonyos bűncselekményekért elítélt embereknek ne adjon az állam sose nyugdíjat!

Hogy lehettek ezek az emberek rendőrök? Indul erre irányuló vizsgálat? Valaki hibázott, ha ezek az emberek rendőrök lehettek. Milyen vizsgálattal választják ki, hogy ki alkalmas rendőrnek? Mert most biztos, hogy valahol hiba csúszott a gépezetbe. Nem elég az esetről beszélni, arról is kellene szót ejteni, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, hogy ez ne történhessen meg többet.
Mondjuk minden magyarországi rendőrséget kamerázzanak be, töviről hegyire. Egy Tescóban vagy egy akármilyen multi áruházban, ha lopáson érnek valakit, akkor amíg bekísérik az átvizsgáló helyiségbe, folyamatosan veszik videóra. Kamerával követik minden lépését, hogy véletlen se mondhassa utólag, hogy őt bántották. Az átvizsgáló helyiségben is van videó. Akkor a magyar rendőrségeken miért nincs mindenütt videórögzítés? Ha valakit előállítanak, akkor annak minden lépését rögzítsék videóra.

Az biztos, hogy ami most van érvényben szabályzat, az nem megfelelő, mert ez az eset megtörténhetett, tehát változtatni kell! És ezért valakinek meg kellett halnia.

A letartóztatott rendőrök tagadják, hogy elkövették a tettet. Tehát miután megöltek egy embert, még azután sem tesznek őszinte feltáró jellegű beismerő vallomást. Szerintem ez is szomorú. Ezek az emberek még mindig nem fogták fel tettük súlyosságát. Mert akkor legalább megbánást tanúsítanának. Nem ismerik fel, hogy ez milyen súlyú bűncselekmény. Sokkal súlyosabb, mint amilyen ügyben ők nyomoztak. Egy lopási ügy. Aki kihallgatja a gyanúsítottat, az közben egy annál súlyosabb bűncselekményt követ el, mint amivel ő gyanúsít mást.

Amit még nem értek: amikor szolgálatteljesítés közben meghalt egy motoros rendőr, akkor akkora felhajtással temették el, hogy mindenki ott tisztelgett a temetésen az összes rendőri vezető. Miért? Azt a felhajtást is a mi pénzünkből rendezték. Dolgozott, meghalt. Rendkívül sajnálatos, és felháborító eset volt az is. De ott miért volt felhajtás, itt, amikor ezt a szegény embert agyonverték, akkor miért nem volt felhajtás a temetésen? Mi a különbség a két emberi élet között? Mind a kettőt elvették valakitől, úgy, ahogy azt nem érdemelte meg. Miért teszünk ekkora különbséget, és miért gondolják úgy az ország és ezen testületek vezetői, hogy ez így jó? Gondolkozzunk már egy kicsit……..

Update:
Izsáki kényszervallatás: Orbán Viktor lerótta kegyeletét az áldozat sírjánál
Végre, ez a minimum, de ez kevés, intézkedések is kellenének, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő.

Kommentelőket gyanúsít az ügyészség Lázár János feljelentése nyomán

Kommentelőket gyanúsít az ügyészség Lázár János feljelentése nyomán

Kicsinyes. Ezt a szót találtam megfelelőnek erre a cselekedetre. Mármint, hogy egy kommentelőt feljelent valaki, ilyen piti ügy miatt. Van pénze, hatalma, nemrég egy autót is vett :), miért hiányzik neki ez a kicsinyes dolog?
Másik oldalról megközelítve, mivel az állam gépezetében dolgozik ő is, tudhatná, mennyi pénzébe fog ez még kerülni az adófizetőknek, hogy ezt a vizsgálatot a hatóságok lefolytassák. Ha másra nem, legalább erre való tekintettel lehetett volna nagyvonalúbb is a képviselőnk.

Ha egy kedvelt politikus lenne, biztos nem írtak volna negatív kommenteket az emberek. De nincsenek kedvelt politikusok. Vagy ha van egy kedvelt politikus, akkor legalább annyian utálják is, mint amennyien kedvelik. 🙂 Ez a politika képviselő Úr. Ha csak a minimálbér kétszeresét keresnék, mert miért is keresnének többet, akkor talán nem lenne annyira kicsinyes dolog feljelentgetni, de ameddig a havi fizetésük annyi, amennyit egyesek egy év alatt se keresnek, addig azt a pár beszólást is el kellene tudni viselni.

Érdekes, de ehhez a hírhez nem engedik a kommentelést a délmagyar oldalán. 🙂

Hogyan kerül az utcára a középiskolás?

Hogyan kerül az utcára a középiskolás?

Kérdezi a Délmagyar mai cikke.
Elgondolkodtam rajta, hogy a cikket író járt-e egyáltalán középiskolába. Mert a válasz egyszerű: kimegy az ajtón. Miért is ne mehetne ki? Mi kijárhattunk a suliból minden további nélkül. Sőt, a sarki boltba rendszeresen jártunk ki reggeliért. Szünetben. Senkit sem zavart. Mi is ebben a rossz? Miért kellene a gyerekeket bezárni az iskolába? Ez hülyeség. Az más, hogy vigyáznak arra, hogy illetéktelen ne mehessen be oda. Az rendben van. Arra van a portaszolgálat, meg akár még a beléptető rendszer is. De ahhoz hogy kimenjen, ahhoz miért kellene engedély? Sok mindent megtehet, felírhatja hogy kiment, felhívhatja a szüleit, de azt nem akadályozhatja meg, hogy kimenjen.
És akkor jönnek a cikkben tudományosan megmagyarázva az iskola részéről, hogy amikor bemegy a gyerek, onnantól ők felelnek érte. Igen, de egyrészt, amikor kijön, akkor már nem, másrészt pedig a szabad mozgáshoz való jog az az Alkotmányban garantált.
A cikkben szereplő iskolában a kulcsra zárás biztos csak egy költői túlzás, bár hogy ilyet felelős igazgató hogyan mondhat, az már nevetséges. Kulcsra biztos nem zárják, mert akkor tűz esetén nagyon nehéz lenne kijutni!