2013. február hónap bejegyzései

Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza (mozi)

A filmből kimaradt jelenetek:
– Bin Láden kiképzése a CIA által,
– a ház építése, a CIA kivitelezésében 🙂

A film arról szól, ami a címe, hogy kapták el állítólag azt a szakállas bácsit, akit senki se látott. Amikor a filmben pont van egy példa rá, mennyire összekeverhető figurák ezek, sok testvér van egy családban, nem tudhatják ki kicsoda. A filmben egész leegyszerűsítették, a “szakértő” lány ránézés alapján megmondja, igen, őt üldözöm 12 éve folyamatosan, dollármilliókat rááldozva, idegen ország területére éjjel behatolva. A hírekben DNS mintát említettek, ami érdekes, mert ahhoz ugye már kell korábbról valami minta, amihez hasonlíthassuk a meglévőt, de mindegy, ő az, Geronimo. Ja, meg sajnálhatjuk a CIA-t, mert már nem használhatják a kínzást, mint eszközt, így csak csupa megbízhatatlan információik vannak, nem úgy mint azelőtt. Ki dönti el, kit kínozzanak és kinek vehetnek egy Lamborghinit, csupán egy telefonszámért cserébe. Vissza kell adni az autót, ha nem veszik fel a telefont?
A katonák persze nagyon emberséges módon a gyerekeket és feleségeket nem ölték meg, csak azt az egyet, amelyik a géppisztolyért nyúlt. Ez azért jól látszik a jelenetben, támadó jellegű volt, mint a South Parkban a vadászat: Vigyázz Támad!

Én inkább arra lennék kíváncsi, egy film formájában, azt hogyan képzelik el, hogyan tudott egy futárral üzengetve egy hálózatot működtetni, és melyik támadást pontosan hogyan kivitelezték.

Mit találtak a házban? Számítógépeket, csupa offline játékkal, Microsoft progikat? Az Apple nem reklamál, hogy egyetlen iMac sem volt a házban?

Gondolkodhatunk még azon, hogy fér össze a kínzás, gyilkolás, a jó ügy érdekében folytatott harccal társadalmunkban.

A történet olyan, mint amit egy olyan irodában ülve találtak ki, amiben ugyanolyan iratrendező szekrények vannak, mint Bin Láden házában, mert aki kitalálta, ezeket a szekrényeket nézi nap mint nap, így nem is hagyhatta ki a történetből. Szóval, aki ezt így egy az egyben beveszi……

Nyertes szelvény

Véletlen hallottam, amikor egy sorban várakozva előttem ketten beszélgettek. Az egyikőjük eladta valakinek a nyertes tipmix szelvényét, amire a barátja rácsodálkozott: eladtad?, de miért?!
Mert akinek eladta, az az APEH miatt (egyébként már NAV) gyűjti a nyertes szelvényeket. Még egy kicsivel többet is ad érte, mint a nyeremény.
Ügyes. 🙂
Aki nem értené: ha megkérdezi az adóhivatal, honnan van pénze, akkor felmutatja a nyertes szelvényeket, hogy nyert. A nyertes szelvényeket abból a pénzből veszi, amit feketén szerzett. Fekete pénzből fehér. Ennyi.

Die Hard utolsó rész (mozi)

Nekem tuti az utolsó, ha lesz folytatás se nézem meg. Nagyon gyenge lett. Csak akció jelenetek egymás után összepakolva. A film Moszkvában játszódik, amit ugye Budapesten forgattak, így látszik a Parlamentünk is. Nekem nem tetszik, hogy máshol forgatják, mint a filmbeli helyszín. Valakinek megtetszik egy filmbeli helyszín, elmegy Moszkvába, de ott nem találja meg. 🙂 Jó erre nem sok esély van, mert erre csak az tud figyelni, akit nem ragad el a film története. Akit meg elragad, annak még lehet tetszik is a film.

A KLM is bevezeti a poggyászdíjat

KLM to introduce charges for suitcases

A holland KLM légitársaság is poggyászdíjat vezet be, követve a fapados légitársaságok példáját.
Az Európán belüli járatokon 15.- eurót kell fizetni, ha előre fizeti ki az utas, és 30.- eurót, ha a reptéren fizeti ki a díjat. A légitársaság szerint az utasok 60-70%-a utazik csak kézipoggyásszal, és tudják, hogy az utasok kevesebbet szeretnének fizetni a jegyért, ezért viszik lejjebb az áraikat.

Szerintem arra nem gondoltak, hogy ha a maradék 30-40% is csak kézipoggyásszal utazik, akkor viszont kevés lesz a hely a gépen. Ezért vezette be a Wizzair tavaly a még kisebb méretű ingyenes poggyászt.

Update:
Akinek van legalább Ivory fokozatú Flying Blue kártyája, annak az első feladott poggyász ingyenes. Ez az első fokozat, csak regisztrálni kell a Flying Blue rendszerbe.

 

Macskamentés Szegeden (nem először!)

Leszedtek egy macskát a fáról, úgy hogy amikor felé közeledtek, a cica még feljebb mászott, menekült, majd megharapta azt aki le akarta szedni és három méter magasból leugrott! Leírni is nevetséges. Nem tudják, hogy a macskák le is és fel is tudnak menni a fán? Nem volt gyanús, hogy felfelé menekül? Jó szándékú idióta emberek vannak.
A lakók szerint, napok óta fenn üldögélt. Esetleg nem lehet, hogy néha közben lejött, csak azt nem vették észre? Vagy valakik felváltva non-stop 24 órában a macskát figyelték? Mert akkor lehet, azért nem mert lejönni. 🙂

Egyébként egy ilyen kosaras autó órabére kb 15.000.-Ft. Az lenne a kérdésem, ha macskákat vállalnak ingyen, akkor eljönnének-e hozzám, mert a klímát csak ilyen kosaras autóból lehet elérni, majd azt mondom, mintha macskanyávogást hallanák, lehet, hogy mögé szorult egy cica. 🙂

Cikk ajánló: Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város

Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város

Egyrészt nem tudtam, hogy a polgármesterek kérik az új papot. Ez szokásos eljárás? Mit foglalkozik a polgármester a pappal? És fordítva? Minden egyház papját a polgármester kéri?

Megtudhatunk még a cikkből olyan adatokat, melyekkel már a Mónika showba is bekerülhetne az eset: a polgármester és a jelenlegi pap nem tegeződnek. A polgármester az új feleségével templomi esküvőt is akart, ezért a pap teljesen szabálytalanul megkeresztelte, anélkül, hogy előtte hitoktatásra járt volna. Ám a polgármester ezek után sem járt el a kötelező jegyesoktatásra. 🙂

Pí élete, Kényszerleszállás, Gengszterosztag (mozi)

A felsorolás az értékelésem szerinti sorrendet is jelzi.

Pí élete: nem akartam a történettől hívő lenni. 🙂

Kényszerleszállás: azt eddig is gondoltam, hogy a távolsági busz vezetője néha megáll és bekap egy felest az útszéli kocsmába, nyilván csak ritka és elvétve előforduló esetben, de hogy a pilóták közt van aki iszik és kokainozik, azt nem. Ezek után még isteni csodára is képes a pilóta, nem semmi. A legjobban az tetszett, milyen ügyesen ivott a kapitány repülés közben, félkézzel az üveget nyitotta, közben az utasokhoz beszélt.
Példát láthatunk arra is, miért kell az öveket becsatolni a repülőn. Igaz ez egy eléggé extrém példa. 🙂

Gengszterosztag: valami gengszteres film, már nem emlékszem 🙂
De egy valami eszembe jutott, az elején egy olyan helyre mennek rajtaütni, ahol a bűnözőket rendőrök védik: mint a Hajógyári sziget 🙂

Az utóbbi idők legjobb filmje nekem marad a Django elszabadul.

A polgármester spórol

Botka saját magán, a képviselőkön és a városi cégeken spórolna

Jó hír. Pedig már volt egy piszkozatban elkészült írásom, “Polgármesteri keret a szegedi költségvetésben” címmel. Mert eddig se értettem, hogy minek van egy ilyen keret a polgármester számára. Az is érdekelne, hogy az elmúlt években mire használták fel ezt a keretet.
5 millió forint, amit arra költenek, amit a polgármester kitalál. Az adófizetők összedobnak 5 milliót, hogy azt egy polgármesternek nevezett emberke elkölthesse, arra, amire ő akarja. Ahova a pénzből kerül, ott meg örvendeznek, hogy ezt a polgármestertől kapták, pedig ez nem a saját pénze, ez az adófizetőké. Normális? Nem normális. Az nem normális, ha az összeszedett adóforintokból elkülönítünk egy összeget, hogy azt valaki egy személyben eldönthesse, mire költi. Erre van az önkormányzat.
Lemond róla a polgármester. Ha elfogadja majd az önkormányzat. Mert nálunk minden megtörténhet. Gondolom azért mond le erről, hogy a többiektől is meg tudjon vonni erre hivatkozva egy kevés pénzt. 🙂
Egyébként meg, nagy dolog? Nem. Így lenne a normális. Egyébként is egy olyan dologról mond le, amit tulajdonképpen közvetlenül nem ő kapott, csak elkölthette, amire jónak látta. Azt szeretném látni, amikor a nagy gazdasági válságra és megszorításokra tekintettel a saját juttatásaikból vonnak meg valamennyit. Vagy csak a a magukra fordított költségeken spórolnának, ami még nem is a fizetésük.
Mondjuk nem kérné a polgármester a szolgálati autót, meg a sofőrt, hanem esetleg elvezetné ő a kocsiját. Igen, van ilyen is, van aki saját maga vezeti az autóját, amit nem az önkormányzat, hanem saját maga vett meg. Ha nem lennének rendesen megfizetve, akkor még elfogadnám, hogy nem tudja a fizetéséből kigazdálkodni, de tudtommal rendes fizetést vesznek fel.
Nagyon szeretném látni, hogy a polgármester saját autón járjon. Tényleg, biztos eljön az az idő is. Azért nem egy akkora utópia……